1 Mayıs 2012 Salı

Bisiklet Yolu ve Bakar Körler

Bakar körler, taşıt yolunu ortalayıp yürümenin tehlikeli olduğunu, her gün yaşanan feci kazalara defalarca bakarak bir şekilde kabullenmiştir. Ortalayıp yürümekten çekinmediği diğer yolları ise kendi mantığıyla şu şekilde kategorize eder.

Koşu yolu: Ayakkabılarını turuncu yapan pis yol.
Çimli, çiçekli yol: Köpeklerinin tuvalet yolu.
Bisiklet yolu: Yaya yoluna göre nedense daha tenha olan, adım başı bisiklet resimleriyle, renkli levhalarla süslenmiş eğlenceli yol.
Bisiklet yolunun on katı genişliğindeki yaya yolu: Resimsiz, sıkıcı yol.

Dolayısıyla bisiklet yolu üzerinde bakar körlere sıklıkla rastlamak mümkündür ama her birine tek tek "Bak güzel kardeşim.." diye başlayan nasihatler vermek mümkün değildir. Olsun sorun değil, bir musibet bin nasihatten iyidir. Bakar körlerin yanından bisikletinizle geçerken hafif bir dirsek çarpma, makas atma, sürtünüp geçme ya da üstüne sürme gibi küçük, masum, uyarıcı hareketler, baktıklarını görmelerini sağlayacaktır!! Yalnız, ilk görmeye başlama anında verdikleri ani tepkiler hakaret içerebilir ama bu da sorun değil çünkü saniyeler sonra yüzlerindeki o şaşkın, sinirli ifade minnettarlığa dönüşecektir. Baktıklarını görmelerini, yerdekilerin resim değil trafik işareti olduğunu fark etmelerini hatta olası kazalardan korunmalarını sağlamış olan siz, dönüş yolunda küçük bir tebessümle bile karşılaşabilirsiniz.

Dönüş yolu bir süre kadar çok keyiflidir. Emek verip boşalttığınız yolun keyfini olabildiğince çıkarın çünkü sonlarına doğru sizi yeni bakar körler karşılayacaktır. Tam görmeyi öğrenmiş yayaların bittiği yerde yolun tamamını arkadaş grubuyla kaplamış yayalar görürseniz ve üstlerine sürdüğünüz halde hareket etmezlerse, onların da çoğunluk olan bakar körlerden olduğunu varsaymanız çok normaldir. Aralarından birini seçip bisikletinizin tekerleğini bacaklarının arasına kadar sokup durmanız ve hazır yüz yüze gelmişken "Bak güzel kardeşim.." diye başlayan konuşmayı yapmanız da normaldir. Karşınızdaki "Görsem yürümezdim." derse ve arkadaşları da "O görme engelli." derse, bu da bulunduğunuz yol üzerinde yaşanabilecek en normal durumdur aslında ama bakar körlerin öylesine çok olmaları anormalliği, bu durumu da normallikten çıkarmıştır ve size böyle absürt bir olay yaşatmıştır. Burada yaşattığınız musibetin de, verdiğiniz yersiz nasihatin de, içine girdiğiniz duygusal çöküntünün de sorumlusu görme engeli olmadığı halde baktığını göremeyenlerdir!! Onlara küçük bir dirsek de siz atın ki sahip oldukları gözlerin hakkını versinler.

2 yorum: